Anja Røyne

Fysiker

Kanskje det er vi som er marsboere?

2 kommentarer

Dette er en av rundt hundre meteoritter fra Mars som er blitt funnet på jorda. Jeg tror ikke forfedrene våre kom hit med akkurat denne. Bilde: Wikimedia Commons

Dette er en av rundt hundre meteoritter fra Mars som er blitt funnet på jorda. Jeg tror ikke forfedrene våre kom hit med akkurat denne. Bilde: Wikimedia Commons

Om dette hadde vært tittelen på foredraget til Steven Benner, klokka 9 torsdag morgen, ville jeg helt klart ha kommet for å høre på. Men siden det var dagen etter min egen presentasjon og tittelen lød Planets, Minerals and Life’s Origins valgte jeg å heller ta en sen morgen. Derfor fikk jeg ikke med meg dette fantastiske poenget før jeg leste om det på phys.org i dag.

Det er vanskelig å finne ut akkurat når, hvor og hvordan livet oppstod. En av mange hypoteser er at livet kom hit utenfra – jorda ble smittet, et kosmisk nys i form av en meteoritt.

Man skulle kanskje tro at levende ting ikke kunne reise med meteoritter, men det er utrolig hva livet kan tåle. Når NASA sender roboter til Mars for å lete etter liv der, er noe av det viktigste de gjør å vaske alt utstyret som sendes opp. Hvis ikke kan det faktisk være jord-liv som oppdages.

På Mars finnes et mineral som, om det er til stede i ur-suppen der de organiske molekylene begynner å dannes, kan hjelpe til med å sørge for at det som dannes ikke bare blir til kliss. Dette mineralet fantes ikke på jorda på den tiden da livet dukket opp. Derfor er det ikke så helt usannsynlig at livet oppstod på Mars, og at våre ur-forfedre fikk haik over til den Blå Planeten på en stein.  Om NASA nå bringer smitten tilbake igjen, er vel det bare på sin plass.

2 tanker om “Kanskje det er vi som er marsboere?

  1. Kan anbefale denne boka for mer populærvitenskapelig formidling angående liv i rommet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s