Fysikk og Fascinasjon

en blogg om ny og gammel forskning, og om den fantastiske naturen

Om meg

Jeg heter Anja, nærmer meg 40, har en helt av en mann og tre fantastiske barn og en katt, og bor i Oslo med Østmarka rett utenfor døra.

Jeg har også en doktorgrad i fysikk, og er ansatt på Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo som både forsker og underviser. Jeg er ansvarlig for kurset FYS1001, som er en innføring i fysikk til alle dem som ikke skal gå videre med fysikk i studieprogrammet sitt, stort sett biologi- og kjemistudenter. Her prøver vi rett og slett å vise hvordan fysikken kan hjelpe oss med å forstå hvordan verden fungerer.

I forskningen min jobber jeg med fysikk anvendt på både geologiske prosesser og på bioteknologi. Jeg leder et tverrfaglig prosjekt der vi bruker bakterier til å lage et betong-liknende bygningsmateriale. I tillegg gjør jeg eksperimenter for å studere hvordan naturlige materialer dannes og ødelegges på nanoskala. Oversikt over publikasjoner og noen linker til forskningsprosjektene ligger på siden min ved UiO.

De siste par årene har jeg vært mindre aktiv på bloggen fordi jeg har skrevet bok. Menneskets grunnstoffer ble utgitt på Kagge forlag i 2018 og vant Brageprisen i kategorien for populærvitenskap samme år. Nå jobber jeg med to nye bøker: Fysikk – enkelt forklart, som illustreres av Linnea Vestre og skal utgis på Universitetsforlaget, og Under null (arbeidstittel), en populærvitenskapelig bok om klima og såkalte «negative utslipp», som skal utgis på Kagge forlag. Hvis alt går etter planen kommer begge i løpet av 2020.

Kontakt meg gjerne på epost: anja.royne ætt gmail.com.

Jeg er også på Twitter som @anjaroyne.

10 tanker om “Om meg

 1. Heia deg! Innleggene så langt er faktisk forståelige for meg 🙂 Fortsett i denne leia, for dette er bra greier.

 2. Fantastisk blogg som leses med stor glede – stå på!!

 3. Jävlar i mej sicken otroligt fantastisk blogg! Dina funderingar å hypoteser äro för meg väl bekant. Ser fram emot mera av dej må dina betraktningar.

  MVH
  Bergman

 4. Hei Anja

  Kjempe bra blogg. Blir aldri for gammel til å lære noe nytt.
  Jeg så en fin film igår hvor snøkrystaller bygges opp. Der så vi hvordan de går ut i fra et sentrum, et nav, og så dannes det fem like, eller nesten like, grener. Ingen snøkrystaller er like ser det ut til. Da lurer jeg på hvorfor. Det må være noen parametere som er annerledes for hver av krystallene. Renhet av vannet, mengden ioner, bevegelsen i vann, mengde oppløste gasser i vannet, type gasser oppløst osv.
  Hvis man brukte helt ionefritt rent destillert vann, og alle andre forhold er like, ville det bli dannet like krystaller da?
  Et annet spørsmål jeg lurer på er hvorfor alle grenene i krystallen er like. I en sjøstjerne er jo alle armene like fordi at det er «programmert» i DNA, og individet har en forhåndsbestemt «design».
  Men når en snøkrystall dannes og grenene er igang og vokse, så er det jo i prinsippet ingenting som koordinerer formen av grenene. Eller er det det? Er det sånn at når et nav dannes og molekylene har stilt seg opp i en bestemt formasjon så vil armene dannes likt etter dette?
  Har du tanker eller kunnskap om dette så hadde et vært artig å lese litt om det.

  MVH
  Torbjørn

  • Hei Torbjørn!

   Snøkrystaller! Skulle jeg gjerne ha skrevet en bok om. Men nå som det endelig er vår har jeg ikke så lyst til å skrive masse om snø. Disse utmerkede spørsmålene dine kan jeg svare kjapt på og så kan du få en utlegning om en 9-10 måneders tid 🙂
   1. Veksten av snøkrystallene drives av diffusjon, altså bevegelsen til små vannmolekyler i lufta, og dette er det man kaller en stokastisk prosess. Stokastisk betyr tilfeldig. Vi har glimrende formler for hvordan diffusjon oppfører seg på «stor» (mikrometer og oppover, sånn ca) skala, men på molekylnivå skjer ting tilfeldig. Og derfor er det sånn at sjansen for at to snøkrystaller skal bli helt like er helt forsvinnende liten. Det er ganske kult.
   2. Snøkrystaller er bygget opp av små sekskantede flak av vannmolekyler som henger sammen. Når du bygger noe med sekskantede skiver, er du litt låst til hva slags vinkler du kan få til. Det er rett og slett sånn at vinklene mellom armene på snøkrystallen blir nødt til å være 60 grader og da er det seks armer. Om du ser en med færre armer, er det fordi noen har knukket av. Om du ser ett med flere, er det to snøfnugg som har klistret seg sammen.

   Der har du noe å tenke på frem til neste vinter – nyt våren!

   Hilsen Anja

 5. Hei! Leste en artikkel om vaskenøtter fra 2013 hvor du kommenterer at du bruker disse. Så ser jeg at sifo i 2008 skriver at rent vann har bedre effekt. Jeg synes det er vanskelig å vite hva som er korrekt info, da nettet oversvømmes av reklame og udokumenterte artikler, og hvor jeg ikke kan stole på informasjonen. Hva mener du om dette? Og har du noe info om hvordan dette høstes, og hvordan produsentene behandles og kompenseres? Tusen takk for svar, ha en fin dag:-) Mvh Kristine

  • Hei Kristine, beklager men jeg har ikke noe mer vitenskapelig dokumentasjon på dette enn min egen erfaring 🙂 Jeg brukte disse en stund og syntes det fungerte helt fint (da jeg hadde baby i hus, så det var mye møkkete vask). Så ble jeg lei av å skulle bestille dem på nett, og gikk over til vanlig vaskemiddel. Kanskje SIFO har rett i at rent vann stort sett er nok? Hilsen Anja

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s