Anja Røyne

Fysiker

Jeg rydder og gjør i stand

4 kommentarer

Sted med potensial.

Her blir det bra.

Jeg har i løpet av de siste månedene bestilt utstyr for omtrent 1,5 millioner kroner (og har fortsatt nesten en halv million igjen på budsjettet). Når disse tingene etterhvert begynner å dukke opp må de ha et sted å bo, og derfor holder jeg nå på med å klargjøre min nye, flotte (den blir flott) lab. I dag har jeg og en labkollega ryddet ut absolutt alt som hadde hopet seg opp i denne labben i løpet av de siste, tja, minst 15 årene.

Enkelte ting er litt morsomme å finne. Som: En slags veldig stor bærbar printer, fra 1994, tilsynelatende ubrukt. Består av to meterlange armer som på en eller annen måte skal bevege seg og et slags pennholder på en programmert måte, for å tegne mønstre på et ark. Nå er dette litt utdatert. Vi lurer på om vi skal legge den ut på ebay. Kanskje man kunne bruke den til kunst? Noen som har lyst på?

Eller hva med en kaffekopp med centimeterstore krystaller av en ukjent substans i bunn? Noe fargeløst som jeg er temmelig sikker på at ikke er sukker:
IMG_3526IMG_3527

Nå skal rommet vaskes og skures fra topp til tå, og forhåpentligvis får jeg fikset opp en gammel vannskade så jeg slipper å få biter av murpuss i eksperimentene mine, og så er det bare å sette i gang med å flytte inn utstyr. Jeg har flere esker som står og venter på å bli åpnet. Det blir stas! Hoveddelen av instrumentet blir levert rundt jul, og da håper jeg at alt annet står klart.

De siste dagene har det også dukket opp penger til å ansette ikke bare en, men to doktorgradsstipendiater som skal jobbe med det nye utstyret sammen med meg. Hurra! Så en annen viktig ting jeg må få til de neste ukene er å månedene er å få tak i to dyktige personer til stillingene. Jeg har hørt det ikke er lett. Tips om engasjerte, tålmodige, nysgjerrige og hyggelige kandidater mottas med takk.

 

4 tanker om “Jeg rydder og gjør i stand

 1. Det der høres ut som det jeg driver med på naturfagssalen på skolen jeg jobber… Ryddet i kjemikalieskapet, der jeg er sikker på at det er skadelig å ha dørene åpne for lenge, her fant jeg et stoff der det står best før utgangen av mai -88.
  Mye uten navn, og mange duppedingser som ble laget i Sovjetunionen.
  Takk for fin blogg. Har lagt ut linker til deg noen ganger i undervisningsoppleggene mine.

 2. I min tid kaltes sånt for «Grå elefant». Da tror jeg man tenkte på disse kjølemaskinene som kunne fryse ned til minus 90 grader.
  Ble kjøpt for å fylle budsjettet. Alt utstyr skulle være «The state of the art», som de kalte det. Det skulle møte alle tenkelige behov og var ofte så fint og komplisert at få kunne bruke det (gjaldt særlig oscilloskoper).

  Du er så hemmelighetsfull! Hva skal du bruke disse nye greiene til, og hva slags greier er det du har bestilt? Det er ikke kakaoiskremen du skal rydde opp i?

  • Jeg mener ikke egentlig å være så hemmelighetsfull, det er bare noen ting som det tar så lang tid å forklare 🙂 Jeg skal nok komme nærmere tilbake til det etterhvert! Kort fortalt er dette et slags mikroskop der man bruker fjærer og hvitt lys til å måle krefter og forandringer i overflater når de er noen nanometer unna hverandre. Der er det mye spennende som skjer. Jeg skal bruke det til å finne ut av hva som skjer inni de minste sprekkene i stein og betong, og hva det er som får sementkorn og andre partikler i stein til å feste seg sammen, eller eventuelt ikke feste seg sammen.

 3. Tilbaketråkk: Det blir fint på labben! | Fysikk og Fascinasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s