Vi ville at studentene på denne forskerskolen skulle få gjøre et praktisk eksperiment i tillegg til all kvantemekanikken og molekylærdynamikken. Men det er jo ikke alt vi gjør på labben som så enkelt lar seg transportere til et hotell på Gran Canaria og gjennomføres av 15 studenter på en gang. Heldigvis kan man lære mye av å studere dråper.
Utstyr: Utrolig kule, små lommelykt-aktige USB-mikroskop av typen DinoLite. Kalsittkrystaller, mikroskopglass, pipetter, vann, olje, sprit, hansker, skalpeller, og ikke minst tape, lego og lommelykten på mobilen.
Resultat: Vinkelen mellom dråpen og underlaget varierer ut i fra hva du har hatt på underlaget før. Helt nye overflater av kalsittkrystaller fukter vann utrolig bra. Vinkelen for en dråpe som utvider seg er større enn en som krymper. Når en dråpe fordamper, beveger kontaktlinjen seg innover i periodiske rykk. Observasjoner stemmer overens med simuleringer tidligere i uken, med en del tolkning.
Nå er det snø på toppene her i syden, så det er på tide å dra hjem til vinterferien. Heldigvis er en av veiene til flyplassen fortsatt åpen.
20. februar 2016, kl. 13:30
Takk for flotte rapporter og gode eksempler fra «real physics»
Jeg vet ikke om du ljenner facebbokgruppa «Naturfagdidaktikk». Jeg skal legge ut en lenke og anbefaling, og du kan jo selv bli med i vruppa!
20. februar 2016, kl. 17:24
Takk for anbefaling, den skal jeg sjekke ut!
20. februar 2016, kl. 15:19
Hei Anja,
Morsomt eksperiment! Er det for mye å ønske seg en filmsnutt av en dråpe som krymper i periodiske rykk? Det fikk jeg lyst til å se….
20. februar 2016, kl. 17:24
Den har jeg dessverre ikke, den ligger på laptopen til en av studentene på vei hjem til hvor det nå er. Men kanskje jeg kan få tak i den når jeg får inn rapportene om et par uker 🙂
Det er forresten ikke krympingen som går i periodiske rykk, dråpen krymper nok ganske jevnt, men kontaktlinjen der vannoverflaten møter underlaget kryper innover mot midten i rykk og napp.