Anja Røyne

Fysiker

Et Nobelt HURRA!

Legg igjen en kommentar

Dette er dagen for storstilt jubel, for alle norske forskere og vitenskapsinteresserte! En norsk nobelpris er neimen ikke hverdagskost. I dag ble det altså kjent at May-Britt og Edvard Moser, professorer i nevrovitenskap og ledere av Kavli Institute for Systems Neuroscience, blir tildelt Nobelprisen i medisin for 2014.

Ofte virker det som om disse nobelprisene blir tildelt eldre amerikanske menn, som gjorde noe fantastisk for lenge siden. Det er kult om man forstår hva de gjorde (de fleste gjør jo ikke det), men kan ganske lett glemmes.

Men denne prisen er flott på mange måter:

– den går til noen som er norske, og forsker på et norsk universitet. Vi har alle kunne følge dem på Ekko, Newton og Schrødingers katt, så det føles som om vi kjenner dem litt.

– de er unge (51 og 52 år), i den forstand at de har lenge igjen av karrieren sin. Dette er altså ikke en pris bare for noe som skjedde for lenge siden, det er for noe som foregår nå. Og derfor er det en fantastisk annerkjennelse av forskermiljøet de to har bygget opp i Trondheim.

– jeg må vel få ta med at en av dem er kvinne? Det at de er et ektepar som jobber sammen på en så glødende måte er kult i seg selv. Og de har barn og et slags familieliv.

Som norske nobelprisvinnere blir Moser og Moser del av en kort og eksklusiv liste, som vi godt kan ta oss plass til her.

Nobelprisen i medisin: ingen tidligere
Nobelprisen i fysikk: Ivar Giæver, 1973 
Nobelprisen i kjemi: Lars Onsager, 1968; Odd Hassel, 1969 (to norske på rad!)
Nobelprisen i økonomi: Ragnar Frisch, 1969; Trygve Haavelmo, 1989; Finn E. Kydland, 2004
Nobelprisen i literatur: Bjørnstjerne Bjørnson, 1903; Knut Hamsun, 1920; Sigrid Undser, 1928
Nobels fredspris:  Christian Lange, 1921; Fridtjof Nansen, 1922

Bare en tidligere kvinne, altså. Og av realistene var det bare Odd Hassel som faktisk jobbet i Norge.

Faktisk så er ikke 51 år utrolig ungt i Nobel-sammenheng. Jeg måtte ta en titt på statistikken, og her er den (statistikk og grafer fra den offisielle nobelpris-siden):

Screenshot 2014-10-06 18.39.55

Screenshot 2014-10-06 18.41.59

Fysikerne er de yngste! I morgen utropes vinnerne av nobelprisen i fysikk, og det blir jo stas, selv om det blir vanskelig å slå dagens opptur.

I min jakt på statistikk kom jeg forresten over en annen interessant sak, nemlig sammenhengen mellom melkeinntak og antall nobelprisvinnere per innbygger. Herlig bruk av data.

Screenshot 2014-10-06 18.50.55

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s