Anja Røyne

Fysiker

Historien gjentar seg

Legg igjen en kommentar

Pappa har ryddet på loftet og funnet denne fine brosjyren:20140323-210353.jpg

Hårsveisene er kanskje litt rare, men det var vel sånn det skulle være på 80-tallet. Brosjyren forteller:

For 10 år siden var hver tiende NTH-student jente. I dag er hver fjerde det. Men vi trenger enda flere! Menn og kvinner må delta på lik linje i arbeids- og samfunnsliv.
Jenter, vi må være med der avgjørelsene blir tatt! Teknologien styrer mye av utviklingen i landet vårt. Med en teknisk utdannelse kan DU delta.
Dessuten trenger vi jentenes ressurser. Ikke bare de faglige, men også de menneskelige. KOM IGJEN JENTER, TEKNOLOGIENS VERDEN VENTER!

Min mamma var ikke lenger student på 80-tallet, men hun er med i brosjyren allikevel:

20140323-210412.jpg

«Bakgrunnen for mitt valg av yrke og utdanning, var at jeg likte fagene matte og fysikk på gymnaset. Valget falt på el.kraft på NTH, fordi jeg regnet med at den utdannelsen ville gi gode yrkesmuligheter», sier mamma. Jeg synes å huske at hun sa hun valgte sterkstrøm-linja fordi guttene i klassen forventet at hun skulle velge noe jentete.

Det er litt vemodig å se at hun «ønsket å ha muligheten til å bosette meg andre steder enn bare i sentrale deler av Østlandsområdet». Vi kom oss jo aldri ut av sentrale østlandsstrøk. Livet blir ikke alltid som man har tenkt, men det trenger ikke være en dårlig ting.

Jeg tror kjønnsstatistikken på studiene ser bedre ut nå enn for 30 år siden, men jeg sitter allikevel med en rar følelse av at den samme brosjyren kunne ha vært laget i dag, med bilde av meg, og med litt andre hårsveiser og mindre rar fargelegging.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s