Anja Røyne

Fysiker

Surfe motstrøms på tidevannet

6 kommentarer

En sang på radioen satte meg tilbake til noen solfylte maidager for to år siden, da jeg satt og forberedte meg på disputas.

Det er nemlig sånn at når man skal få sin doktorgrad, så må man ikke bare forsvare selve avhandlingen. Man får også tildelt et emne som man skal forelese over, for å vise at man er en skikkelig vitenskapsperson som kan kunsten å forelese. Ti dager troppet jeg opp og fikk tildelt temaet

Tsunamis and tidal bores.

Eh, tenkte jeg. Jeg vet hva det første ordet betyr men aner ikke noe om det siste.

Heldigvis kunne min trofaste venn Google hjelpe meg. En tidal bore er en tidevannsbølge som beveger seg oppover en elv. Interessant nok ser det ut til at dette er det eneste bølgefenomenet som har navnet bore på engelsk, og i følge ordboka kommer det av det gammelnorske båra – bølge altså.

Bølge på Morecambe Bay i England. Foto: Wikimedia Commons

Bølge på Morecambe Bay i England. Foto: Wikimedia Commons

Forskjellen på flo og fjære varierer, som tidligere forklart, mye fra sted til sted på jorda. Noen steder kan det være flerfoldige meter. Om en elv munner ut i en traktformet bukt, der det innkommende tidevannet blir presset sammen fra sidene, kan det dannes en stor bølge som forplanter seg oppover i elva, altså mot strømmen.

Verdens høyeste flaumbåra, Quiantang-Dragen i Kina,  feires med en  stor festival når den er på sitt aller største i oktober. Denne bølgen kan bli opptil ni meter høy. Ni meter!! Flere menneskeliv har gått tapt opp gjennom årene når folk har blitt litt for nysgjerrige.

I sommer ble det satt rekord i langsurfing, da surfere nådde 29 kilometer oppover Petitcodiac river i Canada. I Amazonas når bølgen, kjent som Pororoca, så langt som 180 kilometer inn i landet.

På grunn av den store tidevannsforskjellen finnes det flere bårer i England og på vestkysten av Frankrike, der de kalles Mascaret. Tidligere var det faktisk en stor mascaret på Seinen. Den kunne bli over syv meter høy og reise 80 kilometer. Siden dette lagde mye krøll for skipsfarten fikk man endret på elvemunningen og gjort slutt på fenomenet. Litt synd. Jeg skulle gjerne ha reist til Frankrike for å se en syv meter høy bølge på en elv.

Og sangen? Den kan du høre her. Len deg tilbake og nyt.

6 tanker om “Surfe motstrøms på tidevannet

 1. Håper prøveforelesningene gikk bra. Tillat meg å invitere til besøk på min side http://www.anderstidevann.com.
  Her står det litt om tidevannet og den «glemte» sentrifugalkraft. Egentlig uteglemt, den var aldri husket. Jeg ville gjerne ha den inn i varmen

  • Hei Anders, spennende hjemmeside! Den skal jeg lese mer på. Sentrifugalkraften er viktig, men fiktiv, som du sier.

   • Hai, Takk for tilbakerespons. Jeg har satt inn en sak om gyroskop på hjemmesiden. Men jeg er nok iferd med å gå litt lei. Men kan noen si hvorfor jeg tar feil, så ville det vært fint. Og dessuten; er det varierende sentrifugalkraft på guroen?
    Vennlig hilsen Anders A

   • Så at du breiet deg på nesten en side i Aftenposten. Morro,flott artikkel! Tenkte lille oversette meg fikk lov til å si hei!
    Min frue grep tak i frysing av vannglass. Hun ville vite hvorfor det var sånn. Skjønner at det er fastslått
    at det er sånn, men at årsaken stadig er litt usikker?
    Jeg omarbeider hjemmesiden for tiden, men lar tidevannheftene stå.
    V.H. Anders A

   • godt oppsummert ja: Det er sånn, men mangler en knakende god forklaring. Lykke til med siden 🙂

 2. Tilbaketråkk: Hvordan overleve prøveforelesning og disputas | Fysikk og Fascinasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s