Anja Røyne

Fysiker

Jeg er jo varm inni meg. Hvorfor kan jeg blåse på kakaoen for å få den kald?

6 kommentarer

En ekstra fin kopp med kakao. Den varmer seg selv ved at du lar kalsiumoksid blande seg med vann i et rom i bunnen av koppen. Da dannes det såkalt lesket kalk i en prosess som frigjør masse varme. Se hotbooster.com

En ekstra fin kopp med kakao. Den varmer seg selv ved at du lar kalsiumoksid blande seg med vann i et rom i bunnen av koppen. Da dannes det såkalt lesket kalk i en prosess som frigjør masse varme. Se hotbooster.com

Jeg trodde at jeg hadde et greit svar på dette. Men i dag, da jeg prøvde å finne forklaringen på hvordan tornadoer blir til (sammenhengen mellom tornadoer og kakao får vi spare til en annen gang) fant jeg et nytt svar! Kult! Jeg tar det nye svaret først:

DU KAN BLÅSE BÅDE VARM OG KALD LUFT MED MUNNEN.

Prøv selv! Om du har munnen helt åpen er lufta du blåser ut varm. Lager du en bitteliten åpning og blåser lufta gjennom, blir den kald!

Når lufta kommer ut gjennom det lille hullet du har laget, har den høyere trykk enn lufta utenfor. Den kan selvfølgelig ikke fortsette å ha høyere trykk når den kommer ut i det fri. Når det er mindre som dytter på den, vil den ha mere plass. Lufta utvider seg. Når den gjør det, må den dytte bort lufta som står i veien for den. For å dytte noe er du nødt til å bruke litt energi, og denne lufta som utvider seg, gjør det så fort at den ikke rekker å hente noe energi fra omgivelsene. Derfor bruker den av energilageret sitt, nemlig varmen sin. Om den startet med veldig høyt trykk, vil den utvide seg masse, og den ender opp med å bli veldig kald. Du kan prøve selv med å blåse på hånda di mens du gradvis spisser munnen mer og mer. Du vil kjenne at lufta du blåser ut blir kaldere og kaldere. Ganske kult, eller hva? Effekten er enda tydeligere om du prøver med en boks med komprimert luft, eller kanskje en sykkelpumpe.

På denne måten kan vi altså bruke lufta som kommer fra den varme kroppen vår til å få kakao til å bli en god del kaldere enn innsiden av munnen.

Den opprinnelige forklaringen min, som sikkert er en god del av sannheten, var som følger:

Rett over den varme kakaoen, nedi koppen, blir lufta varmet opp. Når lufta ligger stille oppi der, er den ganske dårlig til å flytte varmen videre oppover og bort fra kakaoen. Om vi blåser på koppen, flytter vi den varme lufta vekk og det kommer ny kald luft ned som kan ta med seg mere varme bort. Sånn blir kakaoen kald fortere.

For den som skulle være ekstra interessert, kalles den første mekanismen for adiabatisk avkjøling og den andre for konveksjon.

6 tanker om “Jeg er jo varm inni meg. Hvorfor kan jeg blåse på kakaoen for å få den kald?

 1. Tilbaketråkk: Hvordan en tornado oppstår, og hva det har med kakao å gjøre. | Fysikk og Fascinasjon

 2. Her sitter jeg og blåser på hånda mi, og blir så fascinert over at jo flere svar man får, jo mer magisk virker alt sammen!

 3. Tilbaketråkk: Sånn virker kjøleskapet, og varmepumpa med det samme vi er i gang. | Fysikk og Fascinasjon

 4. Når du blåser med høyt trykk vil også mer romluft bli dratt med i luftstrømmen ut fra munnen.
  Blandingstemperaturen vil da synke med mindre romtemperaturen er 37 grd eller varmere.

  • Absolutt et godt poeng. Jeg kan ikke si jeg vet hvilken av disse to effektene som er den viktigste. Skal gjøre forsøket neste gang jeg er i en badstue… Eller kanskje noen har sydentemperaturer over 40 grader for tiden og kan fortelle meg om man fortsatt får samme effekt?

 5. Dete er alt sammen tøv. Ordet tøv var noe Kåre Willoch (tidligere politiker) brukte om sosialistiske ideer.De er et tydelig uttrykk.
  Uten å gå for mye i detalj her vil jeg si at den overraskende sterke effekten av å blåse på suppen er molekylenes frigjøringsvarme. De dampmolekylene som blåses vekk inneholder mye varmeenergi fordi de er i gassform. Det er derfor de lar seg blåse vekk. Annet har marginal effekt, trutmunn eller ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s